Бирен паспорт „Котка и мишка“

Създадохме „Котка и мишка“ с идеята, че Пловдив се нуждае от място за лежерни вечери с приятели и чаша качествено пиво в ръка. Вложихме желанието си да възпитаме вкуса към хубавата бира под тепетата. Днес барът предлага над 150 вида пиво от всички точки на планетата, а този наш стремеж се е превърнал в мисия. Затова на четвъртия си рожден ден решихме да подтикнем нашите клиенти и приятели да обогатят познанията си с ново предизвикателство – бирения паспорт на „Котка и мишка“. В него сме включили 16 подбрани български и белгийски занаятчийски бири, които трябва да опитате.

Селекцията не е случайна. Българските крафт бири присъстват в нашия паспорт, защото подкрепяме родното микропивоварство и искаме да покажем на посетителите си колко добре се справя и развива то.

Българска занаятчийска бира

Първото пиво, от което ви подканяме да отпиете, е с етикет „Котка и мишка“. След две години търсене на перфектната комбинация вече имаме цели четири различни бирени вкуса за всички предпочитания, измежду които може да си изберете.

Нямаше как да не включим и още бирени имена, свързани с Пловдив. Hills, чиято пивоварна се намира съвсем наблизо – в Перущица, предлага шест вида нефилтрирана и непастьоризирана бира в баварски стил. „Айляк“ пък е бирата, която макар да не се вари под тепетата, ни напомня за онова специфично състояние на лежерност и безвремие, което толкова добре владеят пловдивчани.

Спряхме се и на едни от първите занаятчийски пивоварни – „Бял щърк“ и „Диво пиво“. През последните пет години те не спират да надграждат вкусовите качества на бирите си и постоянно предлагат нещо ново на клиента.

Към списъка ни с български крафт включихме също „Двама и трима“, Metalhead и Beer Bastards. Три бранда, свързани с домашното пивоварство, които неуморно следят тенденциите на световната крафт сцена и ги пренасят на родна почва, за да може българският консуматор лесно да стигне до тях.

Белгийско пиво

Белгийското пиво заема специално място в бирените редици на бар „Котка и мишка“. Именно с белгийски бири започнахме преди четири години, заради богатата им история, превърнала ги в еталон за качество. Затова и ги включихме в  нашия бирен паспорт. Започваме с Westmalle, Chimay, Rochefort и Orval – монашески бири, които според нас всеки ценител на хмеловия еликсир трябва да опита.

Duvel пък е една от най-продаваните и разпознаваеми бири в Белгия. Всяка година те представят различна версия на Triple Hop, която се вари в ограничени количества и акцентира на различни комбинации от ароматните хмелове.

В бирения си паспорт ще намерите още два от брандовете на Bosteels Brewery. Това са Kwak и Tripel Karmeliet. Те са класически нетрапистки бири, известни в цял свят. Tripel Karmeliet има златен и сребърен медал от World Beer Cup в категорията най-добър белгийски трипъл ейл, а през 2008 г. печели наградата за най-добър пейл ейл на World Beer Awards. Kwak е класически амбър ейл с привлекателен кехлибарен цвят и приятен карамелен привкус. Последна в паспорта на „Котка и мишка“ сложихме нашата любима Delirium, култова белгийска бира, отличителна със знаковото розово слонче от етикета и уникалната керамична бутилка. А за вкусовете – силно ви препоръчваме да опитате от всичките им предложения.

Награди за най-големите биролюбци

За всяка от шестнайсетте бири, които пробвате, ще получите печат. Когато съберете всички печати във вашия личен бирен паспорт, ви очакват специални награди от дома на бирата в Капана - „Котка и мишка“. За да може да се похвалите, че вече сте се превърнал в истински познавач на пивото, ще ви отличим с персонализиран бирен медал. Той не може да бъде купен, а само спечелен. Към него ще добавим торбичка и чаша „Котка и мишка“, както и една от бирите с нашата марка.

Първият биролюбец, попълнил бирения си паспорт

Това е Ивайло Стефанов - Зиги, а ето какво ни сподели:

Какво те доведе в бар „Котка и мишка“:
Приятелите – в случая вие, работещите тук, новите такива, както и любовта ми към хмеловата лимонада, изградена от живота ми в Холандия.

Кое е любимото ти пиво от бирения паспорт:
Труден въпрос – аз обичам бирѝчките, обичам ги всичките, но със сигурност по-силно охмелените привличат вниманието ми, както и ламбиците.

Какво харесваш в тази бира:
Силният хмелен вкус ми напомня за нощите в Холандия, когато излизахме с приятели и обсъждахме добри идеи, които в момента разработваме, предполагам е и носталгия. Киселинността ми напомня за сладко-киселите бири подхождащи си добре с шоколадови десерти.

Как се чувстваш като първия носител на нашия бирен медал:
Исках да съм и втори и трети, но за съжаление ми взеха второто място, но пък се чувствам прекрасно, че успях да съм пръв в нещо от много години.

Какво те кара да се връщаш при нас:
Любовта, хората, работата, срещите, приказките и идеите, които се пораждат в приятната странноприемнишка обстановка.

Казваме „Наздраве“ от целия ни екип и ви очакваме в „Котка и мишка“, за да получите своя първи бирен паспорт.